Teh Bunga Mawar: Harum, Unik, Menyihatkan

Teh merupakan salah satu minuman yang paling banyak digemari manusia, minuman yang sama kandungannya dengan kopi ini iaitu mengandung kafein pada umumnya diperbuat dari tanaman teh, oleh kerana itu penyajiannya pun dinamakan sama dengan nama tanamannya iaitu minuman teh.

Adakah anda penggemar minuman teh? Jika ya, adakah anda pernah mencuba minuman teh yang terbuat dari bunga mawar?

Ya, jangan terkejut kerana bunga mawar sama ada yang segar atau kering boleh dijadikan minuman teh yang harum, enak dan berkhasiat. Mungkin sebahagian orang ada yang belum mengetahui bahawa bunga yang indah ini dapat disajikan sebagai minuman teh.

teh mawar, khasiat, teh mawar, teh bunga mawar, manfaat teh bunga mawar

Ia telah menjadi tradisi dalam perubatan Ayurveda dan kini semakin diterima di kalangan mereka yang mementingkan kesihatan.

Jom semak kelebihan teh bunga mawar:

  1. Menyingkirkan toksin dalam badan
  2. Menyejukkan badan dan mengatasi masalah sakit tekak
  3. Melawan infeksi dalam sistem penghadaman
  4. Membersihkan hati, pundi kencing dan membantu mengatasi imsomnia
  5. Sumber vitamin C yang baik, juga vitamin A, B3, D dan E.

Oleh kerana kandungan-kandungan tersebut, teh mawar itu menyihatkan kerana dapat membantu sistem imun (sistem kekebalan) manusia sehingga dapat menghindari risiko berbagai serangan penyakit. Selain itu, teh ini juga dapat mencegah sembelit dan dapat membantu menurunkan berat badan hingga menjadi ideal. Jadi bagi orang yang sedang melakukan diet sihat, jangan lupa untuk meminum teh ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *